3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (2024)

De volgende lijst bevat de beste slimme radiatorknoppen (slimme thermostaatknoppen) die verkrijgbaar zijn. Wij hebben deze lijst samengesteld op basis van ons onderzoek naar verschillende slimme radiatorknoppen, omdat wij dagelijks met slimme radiatorknoppen te maken hebben en dus weten welke factoren belangrijk zijn voor een goede thermostaatknop.

Table of Contents

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (1)

Wat is een slimme radiatorknop en waar dient hij voor?

Slimme thermostatische kranen, ook wel slimme thermostatische koppen genoemd, worden op de radiatoren geïnstalleerd en stellen u in staat om op afstand, met behulp van software, de stroom van warm water aan te passen die het thermische apparaat verwarmt.

We zijn meestal gewend om traditionele thermostatische kranen in de radiatoren te zien geïnstalleerd, waarmee je de temperatuur op een statische manier kunt regelen, dat wil zeggen dat ze hun gedrag niet kunnen veranderen wanneer het klimaat en de omgeving veranderen. De klassieke thermostatische kranen worden daarom, eenmaal handmatig ingesteld, via de schaalverdeling, op een bepaalde temperatuur “afgesteld”, totdat de instelling wordt gewijzigd.

Anders bieden de innovatieve slimme thermostaatkranen u de mogelijkheid om de temperatuur van de radiatoren op een intelligente manier te regelen; op deze manier kunt u via specifieke software of een ad hoc gemaakte app verschillende temperaturen instellen voor de verschillende kamers van het huis en kunt u de wifi-thermostaatkraan vragen om de temperatuur in of uit te schakelen of te wijzigen, afhankelijk van de tijdstip van de dag of andere omgevingsfactoren.

Top 3 slimme radiatorknop

BeeldProductnaamSpecificatiesWinkelPrijs
3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (2)Tado° Slimme Radiatorknop – 4 stuks uitbreiding

Smart Home Platform:
– Alexa Amazon
– Apple HomeKit
– Google Assistant
– IFTTT

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (3)
3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (4)Honeywell Evohome HR92 Radiatorthermostaat

Smart Home Platform: Google Assistant

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (5)
3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (6)Bosch EasyControl Smart Radiator Thermostat

Smart Home Platform:
– Alexa Amazon
– Google Assistant

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (7)

1. Tado° Slimme Radiatorknop – 4 stuks uitbreiding

Tado° is jouw klimaatassistent die zorgt voor een comfortabel en gezond klimaat, terwijl je energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd. De tado° Slimme Radiatorknop 4-pack is voor gebruik met een tado° Starter Kit (V2, V3, V3+) met een Internet Bridge.

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (8)

Met de tado° Slimme Radiatorknop 4-pack kun je je huisopstelling uitbreiden voor comfort in elke kamer. Dankzij de Multi-Room-regeling, waarmee u extra kamers en zones individueel kunt wijzigen, bespaart u nog meer op uw verwarmingskosten. tado° maakt gebruik van intelligente vaardigheden zoals detectie van open ramen en weersaanpassing om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt alle zones in de tado° app beheren voor een duidelijk overzicht.

2.Honeywell Evohome HR92 Radiatorthermostaat

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (9)

Met de HR92 radiatorregelaar, een draadloos bestuurbaar apparaat via evohome, kun je de radiatoren in specifieke kamers of zones nauwkeurig regelen. Deze regelaar wordt aan een evohome-zone gekoppeld en volgt het ingestelde weekprogramma voor die zone. De HR92 toont de exacte temperatuur, waardoor je niet meer hoeft te gissen en altijd de ideale warmte hebt – niet te koud en niet te warm. Dankzij het verlichte en verstelbare scherm is de radiatorregelaar onder alle omstandigheden gemakkelijk af te lezen.

3. Bosch EasyControl Smart Radiator Thermostat

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (10)

Uitgerust met een LED-ring in meerdere kleuren die vanuit elke hoek zichtbaar is, beschikt dit apparaat over een draaibaar display voor gemakkelijke weergave. Het is ontworpen met beveiligingsfuncties om ongeautoriseerde aanpassingen te voorkomen, toegankelijk via een app of direct op het apparaat. Het apparaat is beschermd tegen vorst en kalkaanslag en waarschuwt gebruikers voor lage batterijniveaus. De verwarmingsfunctie is zowel responsief naar behoefte als energie-efficiënt, gebruikmakend van programmeerbare timers en functies zoals “duurzaam ventileren” voor flexibele bediening.

Deze bediening strekt zich uit tot spraakopdrachten en afstandsbediening, waardoor nauwkeurige temperatuuraanpassingen mogelijk zijn in stappen van 0,5 graad. De intuïtieve interface maakt het mogelijk om persoonlijke wekelijkse schema’s te creëren, die naar behoefte spontaan kunnen worden aangepast. Het ondersteunt ruimtespecifieke bediening via verschillende scenario’s en vergemakkelijkt individuele verwarmingspauzes, bijvoorbeeld tijdens de zomer. Bovendien kan het apparaat deelnemen aan overkoepelende automatiseringen met temperatuurtriggers en is het compatibel met Apple HomeKit. Het display met hoog contrast en achtergrondverlichting zorgt voor duidelijke leesbaarheid, en de kleur van de LED-ring verandert om de operationele status en acties weer te geven. Het aanpasbare ontwerp maakt zowel horizontale als verticale installatie mogelijk, met ingebouwde vorst- en kalkbescherming.

Hoe werkt het?

Het slimme thermostatische ventiel werkt door middel van een motor, die een bepaalde thermostatische vloeistof bevat, en kan ook volledig autonoom op afstand worden beheerd. Nadat de instellingen zijn aangepast aan uw specifieke behoeften, doet de klep het allemaal zelf, zonder dat u dit elke keer handmatig hoeft aan te passen.

Deze apparaten kunnen worden aangesloten op het domoticasysteem, dat op afstand kan worden beheerd via smartphone, tablet, smartwatch en pc; het doel van de fabrikanten van deze apparaten is om producten op de markt te brengen die aan de specifieke behoeften van elk kunnen voldoen, waardoor de verspilling van energie en de economische verspilling die optreden bij klassieke thermostatische kranen wordt beperkt.

De slimme software voor het beheer van thermostatische kranen houdt al het energieverbruik in de gaten, zodat u verspilling kunt bekijken met vereenvoudigde details en grafieken.

Het ventielsysteem stuurt je ook meldingen, via smartphone en e-mail, om je te waarschuwen als een kritieke temperatuur wordt bereikt, of als de radiator defect is of niet goed werkt.

Sommige in de handel verkrijgbare producten worden geleverd in een kit die ook een slimme wifi-thermostaat bevat.

Hoofdfuncties

Temperatuur per radiator

Het is handig om de temperatuur per radiator of per kamer te kunnen regelen. Als u bijvoorbeeld in uw kantoor werkt en niet in de woonkamer, dan hoeft de woonkamer niet verwarmd te worden.

Koppel het met andere apparaten

Het is handig als thermostaatknoppen kunnen worden gekoppeld aan een thermostaat, maar ook aan andere apparaten. Zo reageren radiatorknoppen bijvoorbeeld op raamsensoren. Staat er een raam open, dan weet de radiatorknop dat en zal hij de temperatuur niet onnodig verhogen.

Handige functies zijn onder andere:

Slimme radiatorknoppen kunnen functies zoals geofencing omvatten. Geofencing is een functie waarmee de thermostaat kan weten wanneer iemand wel of niet thuis is. Dit helpt voorkomen dat het verwarmingssysteem onnodig draait en zorgt ervoor dat u altijd thuiskomt in een warm huis.

Temperatuur per kamer

Met slimme thermostaten die voor elke kamer kunnen worden geprogrammeerd, kunnen gebruikers de temperatuur aanpassen aan hun eigen voorkeuren. Gewoonlijk hangt er een thermostaat in de woonkamer, waarop alle radiatoren zijn aangesloten. Zodra de gewenste temperatuur in de woonkamer is bereikt, gaan alle radiatoren uit; maar met een slimme radiatorknop die voor elke kamer of zone afzonderlijk kan worden geprogrammeerd, kunnen gebruikers de temperatuur aan hun eigen voorkeuren aanpassen.

Energiebesparing

Slimme radiatorknoppen, zoals die van Tado°, kunnen de verwarmingsfactuur met 30% doen dalen. Ze kunnen zichzelf vaak binnen een jaar terugverdienen. Dat is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

Slimme huis functies

Ten eerste zijn functies belangrijk bij het kopen van een slimme radiatorknop. Als u uw slimme thermostaat vanaf een smartphone wilt kunnen bedienen en/of de temperatuur met spraakbediening wilt kunnen aanpassen, kunt u er het beste een kopen die compatibel is met een smart-home-platform. Verder is het goed om te letten op de mogelijkheid om omgevingsfactoren te detecteren. De Tado° Smart Radiator Button meet bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, detecteert een open raam en kan worden gekoppeld met geolocatie. Verder heb je de mogelijkheid om je slimme thermostaatknop te laten reageren op weersvoorspellingen en slimme schema’s in te stellen.

Het voordeel van een slimme radiatorknop

Een slimme radiatorknop biedt diverse voordelen die bijdragen aan een comfortabeler en energie-efficiënter huis. Allereerst maakt het nauwkeurige temperatuurregeling in individuele kamers mogelijk. Gebruikers kunnen specifieke temperaturen instellen voor elke kamer, afhankelijk van hun behoeften en voorkeuren, wat resulteert in een aangenamer binnenklimaat.

Daarnaast kan met een slimme radiatorknop energie worden bespaard. Door de verwarming alleen in te schakelen in kamers die worden gebruikt, en niet in ongebruikte ruimtes, kan het energieverbruik aanzienlijk worden verminderd. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om de verwarming op afstand te bedienen via een smartphone of ander slim apparaat. Dit betekent dat de verwarming kan worden aangepast, zelfs als de gebruiker niet thuis is, wat bijdraagt aan zowel gemak als energie-efficiëntie.

De meeste slimme radiatorknoppen bieden ook integratie met andere slimme thuissystemen en kunnen reageren op spraakcommando’s via assistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa. Dit verhoogt het gebruiksgemak en de efficiëntie in het dagelijks leven.

Tenslotte kunnen sommige slimme radiatorknoppen leren van het gedrag en de voorkeuren van de gebruiker, waardoor ze na verloop van tijd steeds efficiënter worden in het reguleren van de temperatuur, zonder dat de gebruiker handmatig aanpassingen hoeft te doen.

Kan een slimme Radiatorknop op elke radiator?

Een slimme radiatorknop kan op de meeste, maar niet op alle radiatoren worden geïnstalleerd. De compatibiliteit hangt af van een paar factoren:

  1. Type Radiatorkraan: Slimme radiatorknoppen zijn in het algemeen ontworpen om te passen op standaard thermostatische radiatorkranen. Als uw radiator is uitgerust met een standaard manuele kraan (zonder thermostatische regeling), moet u mogelijk de kraan vervangen of een adapter gebruiken om de slimme knop te installeren.
  2. Adaptermaten: Veel fabrikanten van slimme radiatorknoppen leveren verschillende adapters om ervoor te zorgen dat hun producten passen op verschillende soorten en maten radiatorkranen. Het is belangrijk om de maat en het type van uw huidige radiatorkraan te kennen om de juiste adapter te kiezen.
  3. Ontwerp van de Radiator: In sommige gevallen kan het ontwerp van de radiator zelf een belemmering vormen voor de installatie van een slimme radiatorknop, bijvoorbeeld als de ruimte rond de kraan beperkt is.
  4. Verwarmingssysteem: In centrale verwarmingssystemen is het meestal mogelijk om slimme radiatorknoppen te installeren. Echter, bij sommige speciale systemen, zoals sommige soorten vloerverwarming, kunnen slimme radiatorknoppen minder effectief of zelfs ongeschikt zijn.

Het is altijd een goed idee om voor de aankoop de specificaties van de slimme radiatorknop en de kenmerken van uw huidige verwarmingssysteem en radiatoren te controleren. Zo nodig kunt u advies inwinnen bij een specialist of direct bij de fabrikant van de slimme radiatorknoppen.

Past een slimme radiatorknop op mijn verwarmingssysteem?

Of een slimme radiatorknop past op uw verwarmingssysteem hangt af van een aantal factoren:

  1. Type Radiatorkranen: De meeste slimme radiatorknoppen zijn ontworpen om te passen op standaard radiatorkranen. Als uw radiatoren thermostatische radiatorkranen hebben (met een draaiknop om de temperatuur in te stellen), is de kans groot dat een slimme radiatorknop compatibel is. Voor radiatoren met manuele kranen (zonder temperatuurinstelling) is mogelijk een extra adapter nodig of moet de kraan volledig vervangen worden.
  2. Schroefdraadmaat: De schroefdraadmaat van uw huidige radiatorkranen is ook belangrijk. De meeste slimme radiatorknoppen passen op de gangbare maten, maar het is altijd goed om dit te controleren. Veel fabrikanten leveren adapters voor verschillende maten.
  3. Compatibiliteit met uw Verwarmingssysteem: Als uw verwarmingssysteem een centraal gestuurde ketel heeft, moet u controleren of het systeem individuele kamerregeling ondersteunt. In systemen met vloerverwarming kunnen slimme radiatorknoppen minder effectief zijn, tenzij elke zone afzonderlijk gereguleerd kan worden.
  4. Smart Home Systeem: Als u al slimme apparaten in huis heeft, zoals een smart home hub, is het handig om te controleren of de slimme radiatorknop compatibel is met dit systeem. Dit zorgt voor een naadloze integratie en bediening.

Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan de aanschaf contact op te nemen met de fabrikant of een specialist voor advies over de compatibiliteit met uw specifieke verwarmingssysteem.

Verschillende vragen

1.Kan een slimme Radiatorknop op elke radiator?

Ja, een slimme radiatorknop past op veel radiatoren, maar niet op alle. De compatibiliteit hangt af van het type en de maat van de radiatorkraan en het ontwerp van de radiator. Controleer altijd de specificaties en raadpleeg zo nodig een specialist.

2. Hoeveel bespaar je met een slimme Radiatorknop?

Met een slimme radiatorknop kun je tot ongeveer 20-30% op je verwarmingskosten besparen. De exacte besparing hangt af van je stookgedrag, de isolatie van je huis, en hoe je de slimme radiatorknop instelt.

3.Kan een thermostaatknop op elke radiator?

Een thermostaatknop past op de meeste standaardradiatoren, maar het is belangrijk om te controleren of de aansluiting compatibel is. Sommige oudere of specifieke radiatormodellen kunnen een adapter of een specifieke soort thermostaatknop vereisen.

3 Beste slimme radiatorknop. Hoe de juiste te kiezen? - Best Smart Device (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6570

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.