Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (2024)

Een slimme radiatorknop, ook wel een slimme radiatorkraan genoemd, is een slimme knop die je radiatoren aanstuurt. Door de radiatorknop op de radiator aan te sluiten kun je deze vervolgens makkelijk bedienen via je smartphone en kun je gebruik maken van specifieke zones. Zo kun je wensen om in de slaapkamer een andere temperatuur te realiseren dan in de woonkamer, waar je op dat moment toch niet bent.

Er zijn op het gebied van slimme radiatorknoppen diverse merken te onderscheiden: van Devolo tot Tado. Om je op weg te helpen bij de juiste keuze voor een smart radiatorknop, heb ik deze adviesgids geschreven. Ik licht de beste keuzes uit en ga dieper in op de mogelijkheden van deze thermostaatkranen.

Index: Slimme radiatorknop

 • Beste keuze: Tado slimme radiatorknop
 • Slimme radiatorknop kopen: mijn kooptips
 • Functies van een slimme radiatorkraan
 • Voordelen van slimme radiatorknoppen
 • Uitgelicht: Tado slimme radiatorknop
 • Slimme radiatorknoppen vergelijken
 • Tip: Slimme radiatorknop Google Home
 • Conclusie: zijn deze thermostaatkranen echt slim?
 • FAQ

Beste keuze: Tado slimme radiatorknop

Slimme radiatorknoppen zijn er in veel soorten en maten. Het is maar net de vraag wat je er precies mee wilt, met welke thermostaat je hem wil kunnen bedienen én hoeveel budget je hebt. Als je aan ons zou vragen wat onze favoriet op dit moment is, bestempelen wijde slimme radiatorknop van Tadoals beste keuze.

Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (2)

Very Smart Choice™: Tado Radiatorknop

De slimme radiatorkranen van Tadozijn onze favorieten. De thermostaatkranen werken met veel andere slimme merken, waardoor je ze goed kunt opnemen in scenario’s. Daarbij zien ze er ook niet slecht uit en hebben ze een prima prijs.

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede keuzes te maken. Zoals we daarnet aangaven is het nog maar de vraag of een specifieke thermostaatkraan kan praten met jouw slimme thermostaat. Bekijk ons onderzoek naar debeste slimme radiatorknop.

Slimme radiatorknop kopen: hier moet je op letten

Bij het aanschaffen van een nieuwe radiatorknop met slimme eigenschappen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is het belangrijk om te letten op je huidige radiatoraansluiting en dien je te checken of er een ‘bridge’ benodigd is voor het kunnen aansluiten van de thermostaatkranen.

 • Kijk naar je huidige radiatoraansluiting:het is ontzettend belangrijk om goed te letten op je huidige radiatoraansluiting. Hoewel slimme radiatorknoppen werken met alle verwarmingen, passen ze niet op alle radiatoren. Heb jij op dit moment radiatorkranen aangesloten op je radiatoren, dan dien je deze te eerst te vervangen door een afsluiter. Bij een gewone radiatorkraan is dit echter geen probleem en kun je zelf heel makkelijk de radiatorknoppen aansluiten.
 • Check of er een bridge nodig is:om te genieten van de slimme functionaliteiten van diverse smart thermostaatkranen, dien je gebruik te maken van een internet WiFi bridge. Deze is nodig voor onder andere het kunnen bedienen via je smartphone of acties te ondernemen via je slimme thermostaat.
 • Controleer mogelijkheden van je thermostaat:hoewel de meeste radiatorknoppen op de meeste slimme thermostaten aan te sluiten is, kan het geen kwaad om toch even te dubbel-checken. Kijk naar de mogelijkheden, lees ervaringen van eerdere kopers en maak daarna pas je beslissing.

Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (3)

Een slimme radiatorknop kun je makkelijk aansluiten op een gewone radiatorkraan

Functies van een slimme radiatorkraan

In tegenstelling tot een normale radiatorkraan kun je met een slimme variant veel slimmer omgaan met de warmteregeling in specifieke kamers. Daarbij is zo’n radiatorknop vaak voorzien van een ingebouwd display, wat enorm handig en behulpzaam is. Ik zet de belangrijkste functionaliteiten op een rij, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden.

 • Temperatuur per radiator regelen:in een huis heb je meerdere radiatoren. Met een slimme radiatorkraan kun je per radiator de warmte in stellen. Zo kun je de ene kamer warmer maken dan de andere, wat handig is als je daar toch niet bent.
 • Display en ingebouwde thermometer:in een slimme radiatorknop is vaak een display en een thermometer ingebouwd. Zo kun je heel makkelijk op de radiatorknop bekijken op hoeveel graden deze ingesteld staat.
 • Te bedienen met spraak:er zijn diverse slimme thermostaatkranen die je met spraak kunt bedienen via Google Home of Siri (Apple HomeKit). Zo kun je vanaf de bank vragen om de radiator in de slaapkamer alvast wat te verhogen.
 • Luchtvochtigheidsmeter:per kamer kun je inzichtelijk krijgen hoe is gesteld met de luchtvochtigheid. Dit is met name interessant als je een koppeling hebt gemaakt met een slimme thermostaat.
 • Draaiknop voor handmatige instelling:wees niet bang dat je nu alles digitaal hoeft te doen. Met een slimme radiatorkraan kun je ook gewoon op de ‘ouderwetse’ manier de radiator instellen op de gewenste temperatuur door te draaien aan de knop.

Voordelen van slimme radiatorknoppen

Je raadt het al: met al de benoemde functies is er sprake van onwijs veel voordelen met dit type radiatorknoppen. Met name op het gebied van comfort en gemak scoren deze smart home klimaatproducten enorm veel punten in mijn ogen. Ik som de mooiste voordelen voor je op.

 • Heel interessant voor stadsverwarming:bij stadsverwarming is vaak geen sprake van een individuele thermostaat. Met radiatorknoppen hou je echter het klimaat per radiator in jouw woning in eigen hand!
 • Aan te sturen met slimme thermostaat:een van de grootste voordelen is dat je ze kunt aansturen met een slimme thermostaat. Let er wel op dat je hiervoor vaak een internet WiFi bridge nodig hebt. Middels de 868Mhz frequentie kunnen slimme radiatorknoppen tevens met elkaar communiceren.
 • Niet onnodig verwarmen in specifieke kamers:een mooi besparend voordeel! Ben je de hele avond niet in de keuken, dan hoef je niet onnodig de radiator aan te laten staan. Stel per kamer de gewenste temperatuur in!
 • Overal te bedienen met app via smartphone:door de mogelijkheid om de radiatorknop te koppelen met een smartphone, kun je overal ter wereld via internet de specifieke radiatoren aansturen. Ook handig als je onderweg naar huis bent en in een warm thuis wilt komen!
 • Geofencing voor besparing:wist je dat er ook radiatorknoppen zijn die werken met geofencing? Hierbij gaan ze automatisch uit als je het huis verlaat en worden ze pas weer geactiveerd als jij het huis binnen stapt of binnen een ingestelde straal van jouw huis bent.
 • Herkennen als er een raam open staat:een opvallend mooi voordeel is dat een slimme radiatorknop kan herkennen als een raam openstaat. Wanneer dit zo is wordt de radiator direct uitgezet.

Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (4)

Een slimme radiatorkraan is voorzien van een display

Uitgelicht: Tado slimme radiatorknop

Een slimme radiatorknop werkt vaak enkel met de daarbij horende slimme thermostaat. Het is dan ook onwijs slim om een compleet startkerskit te kopen, in plaats van alles los aan te schaffen. Een goed voorbeeld hiervan is de Tado slimme radiatorknop starterskit. Ik zet de inhoud voor je op een rij.

 • Tado slimme thermostaat V3:in de starterskit ontdek je de Tado V3, een slimme thermostaat waarmee je de temperatuur in huis onwijs makkelijk kunt regelen. Deze zelflerende thermostaat is perfect aan te vullen met Tado radiatorknoppen.
 • Tado Slimme Radiatorknop 4-pack:je vindt in de starterskit tevens een 4-pack radiatorknoppen. Hiermee kun je direct vier kamers voorzien van een slimme radiatorkraan, om deze vervolgens centraal te kunnen bedienen via de V3 slimme thermostaat
 • Tado internetbridge:zoals ik al eerder aangaf hebben veel smart home radiatorknoppen een internet bridge nodig om gekoppeld te kunnen worden met een thermostaat. Dit is ook het geval bij Tado, waarbij we in het pakket ook een internetbridge tegenkomen.

Het is slim om radiatorknoppen in een set te kopen, het liefst mét slimme thermostaat
– Bram Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (5)

Uitgelicht:Tado slimme radiatorknop startkerskit V3+

Met deze starterskit haal je in een keer een complete basis in huis voor het klimaatbeheer in jouw smart home. Met de vijf radiatorknoppen kun je gelijk de vijf belangrijkste kamers in huis voorzien van een slimme radiatorkraan.

Bekijk bij Bol.com

Bekijk bij Coolblue

Populaire slimme radiatorknoppen

Zoals je wellicht hebt gemerkt zijn er ontzettend veel radiatorknoppen met slimme functies op de markt. Hoewel de eigenschappen veelal gelijk zijn, denk aan een ingebouwd display en geofencing, kunnen ze niet allen voorzien zijn van de open raam detectie. Daarbij zijn er ook verschillen waarneembaar bij het feit of er een bridge benodigd is of niet.

Om je een overzicht te bieden van de verschillen tussen de verschillende smart thermostaatkranen, hebben we onderzoek gedaan. Het resultaat ontdek je in onderstaande tabel.

Slimme radiatorknopOpen raam detectieKoppeling met bridgePrijsindicatieBekijken
Tado°Ja, met sensorenJa€ 72,99Bekijk
DevoloJa, met sensorenJa€ 64,99Bekijk
BlaupunktNeeJa€ 90,62Bekijk
NetatmoJa, ingebouwdNee€ 71,19Bekijk
Eve ThermoJa, met sensorenJa€ 64,99Bekijk
Honeywell Evo HomeJa, met sensorenJa€ 85,99Bekijk

Wil je meer varianten bekijken? Dan is slimme radiatorknoppen vergelijken aan te raden: vergelijk onder andere op prijzen, ondersteuning en mogelijkheden.

Tip: slimme radiatorknop Google Home

Het kan ontzettend handig zijn om te letten op de mogelijkheden voor Google Home koppelingen. Zo kun je de verwarming in een specifieke kamer regelen met behulp van een spraakcommando. Vraag Google om bijvoorbeeld de temperatuur in de slaapkamer te verhogen met 4 graden. Ik zet wat situaties op een rij van die erg handig kunnen zijn.

 • Voor je naar bed gaat vragen hoe warm het is:als je niet graag in een koude slaapkamer wilt slapen, kun je Google Home vragen hoe warm het momenteel is in de slaapkamer. Is het te koud? Vraag dan gelijk ook de temperatuur te verhogen.
 • Vraag Google Home de temperatuur te verhogen/verlagen in een specifieke ruimte:je kunt daarnaast ook per kamer instellingen doen op het gebied van temperatuur met behulp van spraak via een Google Home. Dit is erg handig en energiebesparend: zo kun je vanaf de bank zeggen dat de temperatuur in de keuken naar beneden kan.

Conclusie: zijn deze thermostaatkranen echt slim?

Het is zeker de moeite waard om slimme radiatorknoppen te overwegen voor jouw smart home. Je kunt tot wel 30% besparen op je energiekosten door de slimme toepassingen als geofencing en de open raam detectie. Daarbij is er ook genoeg te halen op het gebied van comfort en gemak: bedien specifieke kamers en ruimtes en stuur indien mogelijk de radiatoren aan met spraak! Wees niet bang als je netwerk weg valt: de slimme radiatorknop is vaak ook gewoon handmatig te gebruiken.

Let altijd wel goed op je huidige radiatoraansluiting: indien dit een radiatorkraan is dien je deze eerst te voorzien van een afsluiter. Ik raad je aan om dit dan te laten doen door een professionele loodgieter. Heb je een gewone radiatorkraan? Dan is het installeren van zo’n slimme variant heel makkelijk (écht!).

FAQ: meest gestelde vragen over een slimme radiatorknop

Over slimme radiatorkranen krijgen we verschillende vragen binnen de één wat logischer dan de ander. Om deze reden hebben we de meest gesteelde vragen hieronder geformuleerd en beantwoord.

Hoe werkt een slimme radiatorknop?

In elke slimme radiatorknop zit een thermometer, deze thermometer meet in elke kamer wat de temperatuur is. Zelf stel je in wat de gewenste temperatuur per kamer moet zijn, hierop reageert de slimme radiatorknop en regelt zo de temperatuur tot de gewenste temperatuur bereikt is.

Moet op elke radiator een thermostaatknop?

Mocht je gebruik willen maken van thermostaatknoppen dan hoef je niet op iedere radiator een thermostaat knop te installeren. Dit hoef je alleen te doen op de radiatoren waarvan je de temperatuur wil automatiseren en op afstand wilt bedienen.

Kan ik op elke radiator een thermostaatknop bevestigen?

Op elke radiator kan een thermostaatknop bevestigd worden. Wel dient er een radiatorkraan bevestigd te zijn op radiator. Mocht er geen radiatorkraan bevestigd zijn op een radiator dien je deze te vervangen.

Is het makkelijk om een radiatorknop te bevestigen?

Heeft je radiator al een thermostaatkraan? Dan is het heel makkelijk om de radiatorknop te bevestigen op je radiator, vaak gewoon door simpelweg hem erop te draaien. Mocht je geen radiator kraan hebben dan is de installatie wat moeilijker omdat er eerst een kraan geïnstalleerd dient te worden

Slimme radiatorknop | Kopen & Advies | Smarthomeweb.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6564

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.